Zehirli Yumurta Adım Adım Yayılıyor

Zehirli Yumurta Adım Adım Yayılıyor

AB Komisyon sözcüsünün Avrupa’da bir çok yumurtanın zehir kalıntısı yüzünden imha edildiğini ve bu durumun Türkiye, ABD ve Rusya’ya da sıçradığı açıkladı.

Fipronil adı verilen böcek yok etmek için kullanılan maddenin yumurtalarda rastlandığı ve Türkiye’nin de bu durumdan muzdarip olacağı bildirildi. AB Komisyon Sözcüsü Anca Paduraru’nun Alman Haber ajansı DPA’ya yapmış olduğu açıklamaya göre 28 üyesi olan AB’ de 24 ülkesinde ki yumurtalarda Fipronil kalıntılarını bulduklarını bunun dışında AB üyesi olmayan ülkelerin başında Türkiye’nin de piyasasında bulunan yumurtaların içeriğinde bu maddenin olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi.

Dile getirilmiş bu iddiaların sonucunda üreticiler ile yapılan görüşmelerde üreticilerin bu iddianın Türkiye’nin imajını zedelemek adına yapıldığını, AB’ de deki gıda güvenliğinin çökmesinden dolayı bu yola başvurduklarını ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bir açıklama beklediklerini dile getirdiler.

Ruhsatlı olarak faaliyet gösteren 1100 büyük üretici 15 günde bir hayvanlara verilen yiyeceklerin ve sonucunda çıkan yumurtaların denetimden geçtiği ve Tarım Bakanlığı tarafından yumurtalarda fipronil maddesine rastlamadıklarını açıklayan Tarım Bakanlığı ve yasak olan fipronil maddesini ruhsatlı hiç bir şirketin kullanmadığını söyledi. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Sungur’un yaptığı açıklamada ise, Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyar üretim izni olmayan kayıt dışı yumurta üreticisi bulunduğunu ve bunların denetimi olmadığı ama bu konuda sıkı bir çalışma içerisinde olduklarını söyleyen Sungur kayıtlı olan hiç bir işletmede bu duruma rastlamadıklarını dile getirdi. Türkiye’nin ihracat konusunda büyük bir değere sahip olduğunu vurgulayan Sungur ihracat yapılmış olan pazarlardan herhangi olumsuz bir geri dönüş almadıklarını ve AB’ye herhangi bir ithalat ve ihracat yapmadıklarını ve bunun AB’nin gıda güvenliği konusunda çöküşe giden bir durumda olmasından kaynaklı böyle haberlerin çıktığını ifade etti. Aynı zamanda organik adı altında satılan yumurtaları üreten firmalarında sertifikalarının olup olmadığına bakılıp bu konuda alışveriş yapan tüketicilerinde dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

erkekler kulübü