Kuzey Kore Nükleer Parti Veriyor

Kuzey Kore Nükleer Parti Veriyor

Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong, geçtiğimiz günlerde dünyayı ayağa kaldıran bir nükleer füze denemesi yapmıştı. Dünyadan gelen binlerce tepkiye ve uyarılara hatta ambargolara aldırmadan yapmış olduğu nükleer denemeler için etrafına binlerce kişiyi toplayarak çok büyük bir parti verdi.

Kim Jong bu sefer füze göndermek yerine dünyayı ayağa kaldıracak şekilde yaptığı denemeleri eğlendirici bir hava içinde kutlamaya karar verdi. Nükleer bomba üretiminde emeği olan tüm bilim insanları ve üst düzey askeri yetkilileri toplayarak büyük bir parti düzenledi ve parti de herkes kahkahalar atarak güldü.

Hidrojen bombasının yapımında emeği geçen tüm bilim adamları, mühendisler ve bunların dışında ülkenin önde gelen insanlarını bir araya toplayan Kim Jong, el ele verip sarılarak etraflarına gülücükler saçtılar. Ülkenin resmi haber ajansı olan KCNA tarafından tüm dünyaya gönderilen görüntüler sanki tüm dünya ile dalga geçmek için bilerek yapılmış bir oyunun kareleri gibi görünüyor.

Nisan ayından bu yana birçok farklı nükleer deneme yapan Kuzey Kore, başta ABD olmak üzere tüm dünyadan büyük tepkiler topladı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın yüzlerce uyarısının yanında Birleşmiş Milletler ve tüm Avrupa ülkeleri dahi bu yaklaşımını bitirmesi üzerine kendisine onlarca uyarıda bulundular. Ülkenin sıra dışı lideri ise tüm bu uyarıları görmezden gelerek geçen hafta içinde bir nükleer deneme daha yaptı ve Japonya’nın üstünden açık denize bir füze daha gönderdi. Her geçen gün farklı yaptırım haberleri gelmeye devam ederken bu kez Trump’ın önderliğinde ülkeye petrol ambargosu yapılmaya başlanacak.

Petrol ambargosunda büyük gün ise yarın yani 11 Eylül Pazartesi olarak bildirildi. ABD tarafından geliştirilen tasarı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve üyesi olan tüm devletler ile paylaşıldı.

Trump tarafından tasarının 11 Eylül Pazartesi günü onaylanması isteniyor. Tasarı içeriğinde sadece petrol ambargosu değil aynı zamanda sıra dışı ülkenin sıra dışı lideri Kim Jong’un tüm ülke dışındaki mal varlıklarının da dondurulması üzerine bir teklif bulunuyor. Bunun yanında seyahat yasağı getirilmesi ve Kuzey Koreli işçilerin ülkesinin dışında çalışma yasağı alarak tüm faaliyetlerinin sonlandırılması, tekstil ihracatının ise durdurulması konusunda farklı öneriler de tasarı içerisinde geniş yer alıyor. Kim Jong ise sadece yapılan sözlü uyarıları dikkate almamakla kalmamış ve hazırlanan bu tasarıyı da görmezden gelmiş üzerine bir de umurunda olmadığını göstermek adına büyük bir parti düzenlemiş.

Tasarının kabul edilmesi için BMGK’nin daimi üyeleri konumunda olan Rusya, Çin, Fransa, İngiltere ve ABD’nin veto haklarını kullanmamaları ve de 15 üyenin en az 9 tanesinin tasarıya olumlu not vermesi gerekiyor.

Şuan için Rusya ve Çin’in bu tasarıyı kabul etmesi beklenmiyor ve veto haklarını kullanacakları yönünde büyük bir görüş var. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore’nin hiçbir nükleer tehdidinin olmadığını ilan ederek yapılacak yaptırımlarında hiçbir işe yaramayacağını söyledi. Çin’in onay vermesinin beklenmemesinin nedeni ise şuan için Kuzey Kore’nin en büyük ticaret müttefiklerinden biri konumunda yer alması.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise yaptığı açıklama da Kuzey Kore’nin dünyaya çok büyük bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Kuzey Kore’nin bu gidişatı yüzünden milyonlarca insanın çok büyük bir tehlike altına girdiğini ve eğer davranışlarını düzeltmezse yaptırımların daha da artacağını vurguladı. Şuan için siyasi çözüm altında ekonomik alanlarda yaptırımlar yapmaya çalıştıklarını ancak durumun düzelmezse farklı bir alanda ambargo konulacağının da mesajını verdi. Kuzey Kore tarafından düzenlenen bu davranışlar ve hatta en son yaptıkları partinin tamamen pervasız ve hiç hoş bir davranış olmadığının da altını çizdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

erkekler kulübü